2012. december 24., hétfő

Cseh várak, kastélyok, várromok I, SzG3

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)

További részletesebb beszámolók Csehországról:
a Morva karszt
- Szász Svájc, Cseh Svájc
- Cseh Paradicsom
- Lednice, Valtice, Mikulov háromszög
Lednice, Valtice, Mikulov háromszög (2)

Sziasztok, Gábor vagyok!

Most Csehországba kalauzollak el benneteket, ahol hihetetlen mennyiségű vár és kastély található.

Ezzel kapcsolatban rögtön felvetek egy problémát: számos ismerősömnek ajánlottam Csehországot, mikor kérdezték, mit javaslok, hová menjenek, ahol még nem voltak. Adtam nekik információs anyagot, internetes elérhetőségeket, egyéb információkat. A legtöbben nagy csendben voltak ezután és csak a sürgető kérdésemre válaszolták azt (1 - 2 hónap után!), hogy eddig még nem néztek meg semmit, mert nem volt idejük rá. Ezen egy kicsit elcsodálkoztam, de az ügyet a későbbiekben sem hozták szóba (és persze nem is mentek oda). Viszont ésszerű magyarázatot nem adtak, hogy miért nem vetettek akár egy pillantást sem az információkra. Kint Csehországban is azt tapasztaltam, hogy Prágán kívül magyar ember nem lehet nagyon fellelni (érdekes, azért oda elmennek). Mi 1993 óta járunk rendszeresen oda, soha semmi problémánk nem volt, szerintem Európában a legjobb ár-érték arányt itt lehet találni, a rengeteg látnivalóról nem is beszélve. Az utóbbi időben már azt csináljuk, hogy egy konkrét helyre megyünk el, ott letelepszünk, majd csillagtúra szerűen megnézünk mindent, ami belefér az időbe (a sok látnivaló miatt még így is húzni kell a listából).

Ha valaki választ tudna arra adni, hogy a magyarok miért idegenkednek Csehországtól, azt megköszönném, mert Én nem értem. Gyakorlatilag egyetlen nyaralásom alatt sem láttam egyetlen magyart sem ott ahol Mi voltunk (kivéve Prága, mert azért oda elmennek).


Tovább a Cseh várak, kastélyok, várromok II felé (L-Z), klikk IDE!

Most vissza a várakhoz, kastélyokhoz:

1. Prága:

Ez egy kötelező kűr, ide általában el szoktak jönni, ezért kedvcsinálásképpen két képet azért felteszek, de ez a blog nem e miatt született meg:





Prága, a Hradzsin látképe



Itt csak egyetlen jó tanácsot adok, aki alaposan meg akarja nézni a Hradzsint, az kombijegyet vegyen, öt helyszínre jó.

Van még egy-két kastély, amit érdemes megnézni, ezek közül az egyik a Troja kastély (nem vicc, ez a neve), pontosabban a környéke, mert a kastélyban csak valami helytörténeti kiállítás van, de maga a kastély és a parkja eléggé látványos, inkább a mellette lévő Állatkertet, ill. a Vltava partját érdemes megnézni, de ez egy másik történet.

Most csapjunk a közepébe, elő a kastélyokkal!
Elsősorban a képekkel szeretnék kedvet csinálni, aki bővebb ismertetőt vagy több képet akar, az ugorjon ide!
A várakat és kastélyokat ABC sorrendbe szedtem, így könnyebb keresni, valamint később könnyebb beszúrni egy újabb helyet.


Bitov:




Ide utazni többféleképpen is lehet - autóval, hajóval - Mi ez utóbbit tettük (mindenkinek ezt ajánlom). Vranov nad Dyjí-ből 3x indul kiránduló hajó a várhoz a Vranovi tavon. Kb. 1 óra az út, egyszerűen gyönyörű, ahogy a sziklafalak között kanyargó folyón haladunk felfelé. A hajón büfé és kitűnő cseh sör is van. A kikötőből egy rövid úton fel kell menni a vár főbejáratához. Itt folyamatosan (csúcsidőben 10-15 percenként) van vezetés, nem kell rohanni a kikötőből.

A bitovi kikötő

A vár egyike a legrégebbi és legnagyobb morva váraknak. Építését már a XIV. században megkezdték, azóta folyamatosan fejlesztették. Mai formáját a XIX században nyerte el. Tulajdonosai a Daun grófok voltak utoljára.

a vár a Dyje folyó felől
a bejárat

Sokan jönnek ide kerékpárral, mivel a környék kitűnő kerékpár paradicsom.

a vár
 a vár
a vártemplom
Az utat visszafelé is hajóval tettük meg, kitűnő egész napos kirándulás!
Virtual tour
Útközben látható még Cornstejn várának romjai

Boskovice:


Blansko-ból az első utunk (Lengyelország felé menet) Boskovicébe vitt. Itt csak egy rövid megállót tettünk, mivel már nagyon sok kastélyt láttunk belülről is. A vár alatt ingyenes parkoló található. Innen kb. 2 perc a kastély. Viszonylag új kastélynak számít, a XIX. század elejéről. A kastély felett található a jóval korábban épült (XIII. sz. eleje) vár, amely ma már csak várrom. Igen változatos volt a története, sok tulajdonosa is volt. A XVIII. sz. végére teljesen elhagyták és a köveit felhasználták a kastély építéséhez. Ebben az időben a kastély tulajdonosai a Ditrichstein-ek voltak. A legutolsó tulajdonosok a Mensdorff család volt, ők 1991-ben kapták vissza (tehát jelenleg magántulajdonban van). A kastély háta mögött, valamint a kastéllyal szemben egy-egy kis park található, az utóbbiban egy szép nagy szökőkúttal. A pénztárnál látható képek alapján szépen be van rendezve. 













Bouzov:



Ez a kastély olyan, mintha Walt Disney tervezte volna. A története rendkívül érdekes, mivel 1939-ig a Teuton lovagrend volt a tulajdonosa (kb. a XVIII. sz. elejétől), a II. világháborúban a németek elfoglalták, személyesen Himmler (a Gestapo vezetője) foglalkozott az üggyel, végül felajánlották Hitlernek (nem tudom, hogy elfogadta-e).

Bouzov

A bútorzat is eltűnt, azt a korábbi Habsburg Jenő magánkollekcióból, ill. a Teuton Lovagrend gyűjteményéből pótolták. 

 
Bouzov - a belső udvar 
 a híres csigalépcső
 a kastély udvara
a várkápolna

Itt szerencsére sikerült fényképeznem, így legalább egy belső enteriőrt be tudok mutatni. Az elmondható, hogy elsőrangú a belső kialakítás.

Itt is egy információ: majdnem minden várban, így itt is az alábbiak egészítik ki a belső enteriőröket: 
- mindenhol élő virág
- ha lehet, mindenhol előadnak egy kis élő zenét, a vár, kastély stílusához illően (fiatal fiúk és lányok adják elő magas színvonalon, adjunk nekik 10-20 koronát, szerintem ez az Ő keresetük nyáron), rendszerint megfelelő jelmezben. Nagyon kedvesek.

Bouzov - enteriőr

Itt is két vezetés van, egy a várban, egy a toronyban. Kivételesen itt kastélykert nincs, viszont a környék igen szép, jókat lehet kirándulni. A parkoló mellett van egy kerekes nyári ródlipálya, jó.


Břeclav, Zámek Břeclav:


Ez volt az idei cseh-lengyel utunk első állomása, szó szerint csak egy kis pihenésnyi időre. Egészen idáig végig autópályán jöttünk, így elég gyorsan ide lehet érni. Érdemes a cseheknél lejönni az autópályáról, noha kissé már túl kell menni a városon, de sokkal gyorsabb, mintha a szlovákoknál mennénk le, onnan vagy 15-20 km a város. Maga a kastély a jelenlegi állapotában nem sok látnivalót kínál, de ennek oka van. A tulajdonosok között felbukkan a Liechtenstein név, ami sok mindent megmagyaráz. Egyrészt Csehország sokáig egy osztrák tartomány volt, így érthető a sok német nevű nemes jelenléte (cseh alig volt, vagy csak nagyon kisbirtokosok voltak). Miután gyakorlatilag nem tartózkodtak a várban (kastélyban), a XIX. században átépítették az egyébként szép reneszánsz kastélyt műrommá (aki ezt nem tudja, akár valódi romnak is nézhetné). Bécs csak 100 km-re van ide, a jelenlegi osztrák határ pedig csak néhány km-re. Annyi azért van, hogy némi pénzért a vártoronyba fel lehet menni a kilátás miatt. a környéken kis park és 2 tó is található. Egy pihentető sétára jó az autópálya után.
Megjegyzés: a pályaudvara jó egy vasúti fotózásra, az utolsó nagy állomás a határ előtt (ezt én jól ki is használtam).












Bruntál:


Most egy igen szép és érdekes helyre látogatunk el, ez Bruntál kastélya és a város.
Már más kastélynál (pld. Bouzov) is felmerült a Német Lovagrend jelenléte, ami itt fokozatosan előjött. Szép hosszú a német nevük: Haus der Ritter des Hospitals Sankt Marien der Deutschen zu Jerusalem. A nagymester ebben a kastélyban tartózkodott, innen irányította a többi cseh területen lévő kastélyt. Maga Bruntál igen véres történelmet élt meg. Kezdetben a bányáik miatt jelentős város volt, de a harmincéves háborúban nagyon megrongálódott úgy a város mint a kastély. Az 1700-as években még a kastély lebontását is tervbe vették. Az egyik legszimpatikusabb a csehekben az az, hogy nem dobnak ki bizonyos dolgokat, pusztán ideológiai alapon. Valószínűleg a helyi csehek anno nem nagyon örültek a német lovagrend jelenlétének, de most minden úgy van rekonstruálva ill. bemutatva, mint a lovagrend korában. A parkban a központi kör alakú virágágyást is úgy alakították ki, hogy a közepében ott a lovagrend keresztje, pedig a hitleri Németország az ottani lovagkereszt mintáját nagy valószínűséggel innen vette. A pénztár mellett lovagrendi ruhába öltöztetett bábuk vannak, ahol a fej helyére bedugva a sajátunkat lehet fotózkodni. A kiállítás nagy része is erre a tematikára épül. Maga a kastély igen érdekes szerkezetű, nem négyszög alakú, mint sok helyen, hanem a két derékszöget záró szárnyat egy íves harmadik szárny kapcsolja össze. Maga a kiállítás pazar (ezért is néztük meg), a teljes első emeletet magába foglalja. Közel 30 szobát és termet mutattak be. Egy újabb kellemes cseh gesztus: sok helyen nem lehet fotózni a kastélyokban, de itt fotóengedély birtokában igen és még vakuval is. A belépő 100 KC, a fotóengedély 20 KC. Ezzel azért foglalkoztam egy kicsit részletesen, mivel Mo-n már találkoztam olyan hellyel, ahol a belépő 800 Ft volt (ez méltányos mértékű volt), de a fotóengedély 1200 Ft. Na erről ennyit. Érdekes módon itt nem volt olyan nagy tömeg mint más cseh kastélyoknál, pedig megérdemelne egy nagyobb látogatottságot, mivel elsőrangú a berendezése. az is érdekes volt, hogy a vezető kislány nem nagyon húzta az egyes szobák bemutatását hosszú szövegekkel, amiből arra következtettem, hogy ha van látnivaló, akkor nem kell sokat mesélni bizonyos dolgokról (olyan helyeken, ahol "csak" múzeum jellegű kiállítás volt, ott bizony többször tapasztaltuk, hogy egy kicsit elhúzzák a bemutatást, hogy a kevés látnivaló mellett azért a vezetés ideje kiteljen. Ezt nem rosszindulatból teszik, ez van). A kastély parkja csak részben nyilvános, mivel annak rekonstrukciója még folyik. Fontos: a kastély bejárata nem a főút felől van, hanem be kell menni a belváros felé és ott letenni egy parkolóban.













Buchlov:



Ez a vár azon kevés várak közé tartozik, amelyik királyi ranggal bír. Meglátogatását össze lehet kötni a Buchlovice-i kastélyéval, mivel attól csak néhány km-re található. A vár egy lankás, dimbes-dombos helyen egy domb tetején található, és miután a látogatás egészen a kastély legmagasabb pontjáig eljut, igen kiváló kilátásban gyönyörködhetünk a túra végen.

Buchlov
Buchlov

A vártúra igen hosszadalmas, kb. 2 óra időtartamú, alaposan bejárunk mindent. A belső berendezése viszonylag szerény a korábban leírt kastélyokhoz képest, ennek ellenére javaslom a megtekintését.

Buchlov
Buchlov - a várudvar

A várat viszonylag korán megnyitották a közönség előtt, már a XIX. században látogatható volt. A várhoz tartozó Szent Borbála kápolna csak néhány száz méterre van a vártól, érdemes átsétálni oda.


Buchlovice:




Buchlovice egy olasz barokk stílusú kastély. Az 1700-as években a Petrvad családhoz tartozott, majd később a Berchtolds családhoz. 

Buchlovice

Az egész földszint (innen nézve, a másik oldalról ez az I. emelet) megtekinthető és ahhoz képest hogy barokk, egészen szép (a barokk nem az én stílusom).

Buchlovice

A kastély mellett egy nagyon szép park van, egy része francia stílusú, a nagyobb része (szerencsére) angol. A kastély parkjának az egyik jellegzetessége, hogy nagyon sok páva van itt és szeretnek pózolni. A ritka fehér pávákból is volt néhány.


Bucovice:




Bučovice jó példa arra, hogy Itáliától távol is rá lehet bukkanni egy reneszánsz kastélyra. Ez egy négyszárnyas kastély, a homlokzata súlyos, nem igazán reneszánszos (nem könnyed hatású). Ám a három másik már igen. A belső árkádos folyosók már igencsak jó képet mutatnak a kastélyról.


Bučovice - a homlokzat
Bučovice - a belső árkádos udvar

Az első emeleten csodálatos termek vannak, ilyen a Caesar terem, a Vénusz terem, stb. 
A második emeleten a kápolna is megtekinthető.

Bučovice - reneszánsz kút az udvaron

A kastélyban gyönyörű stukkók és festmények is vannak.



Castolovice:


Ezt a kastély úgy ütemeztük be hazafelé, hogy ezt meg is akartuk nézni belülről is, mivel ez az egyik legszebben berendezett kastély Csehországban. Azt tudni kell, hogy ez a kastély magántulajdonban van, a Sternberg (Sternberk) családé. Övék volt (ők voltak az utolsó tulajdonosok) a II. VH. alatt, de mivel csehnek vallották magukat, a németek elkobozták tőlük. 1945-ben hazatértek, de ("érthetetlen okok" miatt) 1948 ban az USÁ-ba emigráltak és csak 1992-ben tértek vissza, amikor is visszakapták a kastélyt. Igen sok stílus keveredik a kastélyban: a külseje neogót és reneszánsz stílusú, a belső termek reneszánsz, rokokó, barokk és empire stílusúak. Jelenleg a nyugati szárny tekinthető meg, a keleti szárnyat a tulajdonosok magán használatra fenntartják. Ez olyan szempontból nem okoz gondot, hogy a megtekinthető részek is pazarul be vannak rendezve és a szokásos kb. 1 óra a vezetés (Lili sem unta el magát a sok helyben állás és cseh beszéd miatt). Ha jól láttam, minden egész órában indul vezetés. Itt még az a szerencsés helyzet is előállt, hogy mivel volt mit nézni, így a vezető nem a szövegeléssel töltötte ki az időt mint több helyen, néhány dolgot elmondott az adott helyiségről és annak megtekintése után már mehettünk is tovább és jó sok helyiség volt. Mint említettem, a kastély magántulajdonban van és a tulajdonosok korlátozták az egyes helyiségekben a fotózási lehetőségeket, de a tárlatvezetőnk minden esetben (külön kérés nélkül) szólt, ha lehetett fényképezni. Így a lovagteremben is, amely a kastély legszebb része volt. A kastély megtekintése után egy jót sétáltunk a kastély parkjában, ahol a központi tóban nagyon szép fekete hattyúk találhatóak.
A véleményem szerint egyértelműen megtekintendő kastély. 















Český Krumlov:



Itt a vár a várossal alkot egy olyan komplexumot, ami szinte egyedülálló,  legalábbis a környéken. A három család, amelyet említettem, egymás után birtokolta a várat, először a Rosenbergek. A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták a várost, ekkor a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni Rudolf magyar királynak, aki II. Rudolf néven német-római császárként is uralkodott. 
Ez után az Eggenbergekhez került a kastély, majd a család kihalása után a Schwarzenbergek vették birtokba.

Český Krumlov
Český Krumlov

A krumlovi vár a prágai Hradzsin után Csehország második legnagyobb vára. Öt udvarból és negyven épületből áll, valamint tartozik hozzá egy hét hektáros kastélypark is. Folyamatosan építették, bővítették a 14. századtól egészen a 19. századig, de a mai elrendezését a reneszánsz időkben, a 16. század elején végzett nagy átalakításkor nyerte el. Négy fő részből áll: alsó- és felső-vár, a barokk színházi rész és a kastélypark. A felső vár és a barokk színház közti várárkot egy sok emelet magas, boltozatos híd tölti ki.
Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk színház, amihez hasonlóból csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.
A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. Gótikus és reneszánsz stílusban épült, a 13.-tól a 16. századig. Az alsó szintek a vár legrégebbi részéhez tartoznak, míg a harangtorony a reneszánsz korban épült. A felső részén lévő boltíves erkély 1581-ben a vár átépítésekor került rá, a szobrok, domborművek és festett minták 1590-ben. Négy harangjából kettő 1406-os datálású. A torony tetejéről szép kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.
A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt. A család úgy tartotta, hogy rokoni szálak fűzik őket az olasz Orsini nemesi családhoz, akiknek a neve nőstény medvét jelent. A kapcsolattal a Rosenbergek ősi származásukat szerették volna kihangsúlyozni, ezért a medvék is fontos szerepet kaptak. A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.


Český Krumlov
Itt történt egy érdekes eset, amely szintén arra utal, hogy mennyire vendégszeretők a csehek: Az "A" túrára mentünk és velünk együtt bejött 5-6 angol srác is, akik valószínűleg nem tudták, hogy a pénztárnál lehet kérni angol nyelvű leírást a vezetésről, viszont találtak egy ilyet letéve a földre és érdeklődve elkezdték olvasni azt. Az idegenvezető lány (érdekes, szinte mindenhol 20-25 év körüli csinos lányok voltak a túravezetők) azonnal odament és megkérdezte őket, hogy kell-e még nekik több példány (pedig akkor már bezárták az ajtót és kezdődött a látogatás) és amikor azt mondták,hogy igen, azonnal odaugrott a telefonhoz és rögtön kért még négy példányt. Kb. fél percen belül hozták is azokat, így mindenki jól járt.


Český Krumlov - az V. udvar

A kastély mögött, ott ahová az 5 szintes híd legfelső folyosója betorkollik, van egy szép kert, amit érdemes megnézni, főleg, ha nem kapunk azonnali időpontra belépőt, ami főleg nyáron könnyen előfordulhat.


Ha az előző kastélyra azt mondtam, hogy viszonylag kiesik a főbb turista útvonalakból, akkor ez a vár pont az ellenkezője. Ha valaki Prága felé megy (márpedig arra mennek a legtöbben, vagy még tovább Németország felé), akkor csak le kell térni az autópályáról és kb. 3 km után már ott is vagyunk a vár alatt (szó szerint, mert még fel kell menni a kapuig, de nem egy nagy szintkülönbség).

Český Šternberk

Ha megvettük a jegyet, akkor a vár udvarán kell várakozni a vezetés megkezdésére.

Český Šternberk - a várudvar

Az udvarról kitűnő kilátás nyílik a vár alatt kanyargó Sázava folyóra, amelyről azt kell tudni, hogy a csehek nemzeti folyója és az útikönyv szavaival élve "a csehek nagyon bensőségesen viszonyulnak a folyóhoz". 

Český Šternberk - a Sázava folyó a teraszról

A vezetés elég hosszú, mivel igen alaposan megmutatnak mindent. A berendezés az egyik legnívósabb az eddig látottak közül és igen aprólékos. 

Český Šternberk - enteriőr
Český Šternberk - enteriőr

A vezetés végeztével megtudtuk, hogy a kastély visszakerült magántulajdonba (Stenberk család) és a vezetést maga a grófkisasszony tartotta (igen csinos, nagyon okos hölgy, több nyelven perfekt). Ezt a várat viszont nem nagyon szabad kihagyni, mert szó szerint útba esik jövet-menet (nagyon sok utazási iroda is beveszi a programjába a jó elhelyezkedés miatt).



Frýdlant:



Ez egy olyan kastély, amelyik 2 kastélyból áll, egy reneszánsz és egy gótikus kastélyból, ehhez még egy tűztorony szerű torony is csatlakozik.

Frýdlant

Szerencsére mind a két kastély beletartozik a vezetésbe (itt csak egyféle látogatás van), így nem kell találgatni, hogy melyiket nézzük meg. E miatt egy kicsit hosszabb is a szokásosnál. 

Frýdlant

Szerencsére itt is tudtam belül fényképezni (igaz, csak stikában), de a belső berendezés egyszerűen fantasztikus, az egyik legszebb volt az eddig látottak között.

Frýdlant - enteriőr

Annak ellenére, hogy eléggé kiesik a főbb turista útvonalakból, a fantasztikus színvonala miatt ennek ellenére ez Csehország egyik leglátogatottabb kastélya.


Hluboká nad Vltavou:



Ez a Nr. 1 mindenképpen (sok kastély képét azért nem tudom feltenni, mert a digitális korszak előtt voltunk ott, de a Nr. 1-et semmi nem befolyásolta eddig). Ezt még az is jelzi, hogy ez azon helyek közé tartozik, ahová már többször visszamentünk. 

Csehországban három nagyobb nemesi család létezett (eléggé németes névvel, ami akkoriban nem volt egy nagy csoda), a földbirtokok zöme hozzájuk tartozott, természetesen rengeteg kastéllyal és várral. Ez a három család: Schwarzenberg, Rosenberg, Eggenberg. Ez a kastély a Schwarzenbergekhez tartozott (nemrég még volt egy Schwarzenberk külügyminiszter is a cseheknél).

Itt említem meg, hogy a legtöbb kastély körül gyönyörű kastélypark van, így a vezetésig ott lehet sétálni. Itt is így van. A legutóbbi átépítéskor nyerte el skót stílusú formáját.

Hluboká nad Vltavou
Hluboká nad Vltavou

A kastélyt két túrával lehet megnézni, az "A" túra a hivatalos helyiségeket (nappali, könyvtár, stb.) mutatja be, a "B" a magánlakosztályokat. Itt sajnos annyira vigyáztak arra, hogy belül ne tudjunk fényképezni, hogy soha egyetlen képet nem tudtam csinálni, pedig ha valahol, akkor itt érdemes lett volna.

Hluboká nad Vltavou (itt van a gyülekező)
Hluboká nad Vltavou - a kastélyparkban
Hluboká nad Vltavou

A környéken is érdemes sétálni, a közelben van egy nagy (halas) tó, a partján kitűnő sétaúttal, könnyen át lehet sétálni az Ohradai vadászkastélyhoz, ahol vadászati kiállítás van.

Jaroměřice nad Rokytnou:



Az tényleg félelmetes, hogy bármerre jár az ember Csehországban, szinte minden bokorban akad egy megtekintésre érdemes kastély, mint ez a pompás barokk palota. A kastély egy kis városkában található, e miatt a kastélyparkja nem túl nagy. A barokk átalakítást Jan Adam Questenberk végeztette el, aki maga nagy zenebarát volt.

Jaroměřice nad Rokytnou

Volt olyan év, hogy 10 operát, 18 vígjátékot adtak elő, az egyéb darabokról nem is beszélve. Maga a városka fontos kereskedelmi csomóponton fekszik, ezért is fejlődhettek ennyire. 
Figyelem: itt is 3 féle vezetés van, A, B és C túra

Jaroměřice nad Rokytnou

Itt is történt egy érdekes dolog. Amikor visszaértünk a pénztárakhoz, azt hittük, hogy vége a vezetésnek. Szépen elmentünk a szuvenír részleghez, és elkezdtük tanulmányozni a választékot. Ekkor megjelent a fiatal, csinos vezetőnk (itt is mint mindenhol, 18-25 éves fiatal lányok tartják a vezetéseket), és közölte velünk, a túrának még nincs vége, fáradjunk vele. Tehát pontosan tudta, hogy hányan voltak vele, észrevette, hogy 2 fő eltűnt, megkereste Őket (minket), mivel ha megvették a jegyet, akkor jár nekik a teljes vezetés! (nálunk is így jártak volna el?)

Jaroměřice nad Rokytnou
a kastélypark

Ha valaki erre jár, ne hagyja ki! Nyáron zenei heteket tartanak a kastélyban és a parkban!

Javorník, Jánský Vrch:


A javorníki vár (kastély) az egyik legkiesőbb vár a cseheknél (magyar szempontból). Igazából a kis lengyel kitérő is e miatt született, hogy ott megaludva tudjuk a várat meglátogatni. Attól még volt egy jó lengyel program is persze. Az unokám miatt viszont úgy döntöttünk, hogy nem minden várat és kastélyt nézünk meg belülről (mivel igencsak sokat már láttunk), mivel a legnagyobb változatosság mégis csak a külsejükben van. Így ez a vár csak kívülről lett szemrevételezve. Autóval nem lehet feljutni a várba (legalábbis a turistáknak nem), így célszerű a városka főterén letenni az autót. Több ösvény is indul felfelé, ezek zöme a várkert kapuja előtt találkozik, itt egy kis kilátó terasz is van. A gyalogutak mentén nagyon szép virágok találhatóak, a kilátóból pedig igen szép a kilátás Lengyelország felé. Amúgy azért is értékes ez a vár, mivel a környéken ez az egyetlen, amely szabadon látogatható (meg van nyitva a nagyközönség előtt). Amúgy a leírások alapján nem biztos, hogy nagyon érdekes a belső berendezése, állítólag néhány szoba van csak berendezve, viszont van egy nagyon széleskörű cigaretta gyűjtemény a világ nagy részéről. Amúgy a vár szépen körbe járható, ezt meg is tettük. A vár mellett egy kis várkert is található, amikor ott voltunk csak felülről lehetett megnézni, bemenni nem lehetett. Nagyon szép a vár, ha valaki erre jár, akkor érdemes egyrészt felmenni a kilátás miatt, meg érdemes körbe gyalogolni is.















Jiříkov, Sovinec, Hrad Sovinec:


Sovinec vára az egyik legnagyobb kastélykomplexum Csehországban. Eléggé zaklatott volt a történelme, amit még mostanra sem hevert ki teljesen. Az 1500-as évek végéig cseh tulajdonban volt, attól kezdve elfoglalták a svédek, a teuton lovagok, stb. Ami egy kicsit azért furcsa, mivel eléggé erős várnak tűnt nekünk. Valami nem működhetett rendben. Többször leégett, utoljára a II. VH végén. Volt börtön, SS laktanya is. Jelenleg is folyik a vár felújítása és a terület nagy része már látogatható. Ne számítson senki olyan szép berendezett kastélyra, mint máshol, de mint vár szerintem igen érdekes. Szerencsére vezetés nélkül is megtekinthető, így mindenki a kedvére kóborolhat a várban. Alapvetően csak a vár nézhető meg, de több kisebb kiállítás is található elszórva. Igazából a vártoronyba kell felmenni és onnan szétnézni, mivel pazar a látvány. Mire feljutunk oda, összesen öt várudvaron kell keresztül menni. Kissé labirintusszerű az egész, de valahogy igen kellemes a csatangolás a várban. A honlapjukról az is látszik, hogy a látványt sok programmal igyekeznek kiegészíteni, ezeket talán a mi visegrádi várjátékainkhoz tudnám hasonlítani, bár itt úgy néz ki, nagyobb a repertoár (17 féle program 17 napon). Annak ellenére, hogy még cseh viszonylatban is kiesik a fő idegenforgalmi területekből, igen szép a látogatottsága. A belépőjegy ára is igen kedvező, 100 KC/2016. Ha valaki erre jár, ne hagyja ki!











Karlštejn:



Ez a vár szintén nagyon látványos és Prágához nagyon közel van. Középkori gótikus stílusban épült (kissé hasonlít a német favázas kastélyokhoz). A csehek legnagyobb királya, IV. Károly rendelte el az építését és a koronázására elkészült kápolnát akkor szentelték fel.

Karlštejn

Sokáig itt őrizték a koronázási ékszereket, még a husziták is. A koronázási ékszereket végül 1619-ben vitték Prágába. 

Karlštejn

Igen zaklatott volt a történelme, még a svédek is elfoglalták a várat.

Karlštejn

1853-ben Bécsben létrehozták a műemlékvédelem központi bizottságát és Ők karolták fel a vár fokozott helyre állítását. 1910-ben meg is nyílt a nagyközönség előtt.

Karlštejn
Karlstejn

Aki ide jön, annak tudomásul kell vennie, hogy a prágai Hradzsin után ez a leglátogatottabb (és legdrágább!) vár Csehországban, így lehetséges, hogy sokat kell várni a bejutásra. Szerencsére a vár alatt található egy helyes kis város sok étteremmel, kávézóval ill. szuvenír boltokkal (meg a szokásos vinotékákkal), így az időt elég kellemesen el lehet itt tölteni. 1993-ban vettem itt egy üveg fehér bort, ami a többivel együtt szabályosan dugón van tárolva a pincében, talán ideje lenne kibontani?!

Virtual tour 1
Virtual tour 2
Virtual tour 3
Virtual tour 4

Kost:




A vár környékén már megjelennek a Cseh Paradicsomra jellemző homokkő képződmények, ezek egyik csoportján helyezkedik el a vár. A vár mellett a szokásos halastó is megtalálható. Igazán impozáns a vár látványa, ahogy a homokkő kibúváson trónol. Maga a vár középkori, már 1358-ban említik. Beneš of Vartemberk volt a vár első építője. Azon kevés várak közé tartozik, amely nem változott gyakorlatilag semmit az eredeti kialakítása óta. A várban inkább fegyvergyűjtemény található, mint berendezett szobák, aki viszont ez iránt érdeklődik, az bizony nézze meg. Híres az ún. fekete konyhája.

 Kost
 Kost
 Kost
 Kost
 Kost - a várkápolna
a vár melletti halastó


Křivoklát:


Křivoklát az egyik legrégebbi cseh hercegi ill. királyi vár. Prágához viszonylag közel van, így könnyen meglátogatható (vagy útban Karlovy Vary felé menet). Elég hánytatott volt a sorsa, több tűzvész is pusztította, volt börtön, királyok jöttek-mentek, stb. 

Křivoklát vára

Maga a vár a Berounka folyó völgyéből kiágazó kis völgyben található (alig pár száz méterre a folyótól) egy kis dombon. A legmonumentálisabb része a nagy torony, ahol vadászati fegyver kiállítás van. 

Křivoklát vára - a nagy torony

Maga a vár igen figyelemere méltó kialakítású, hogy úgy mondjam: fotogén. A benne található kiállítás is igen széleskörű, egy igen látványos (és ritka) konyhán túl a könyvtáron át a börtönig minden megtalálható itt. 

Křivoklát vára - a belső udvar

A várkápolna is a szokásosnál nagyobb és látványosabb.

Křivoklát vára - a várkápolna

Erre a várra tényleg rá lehet mondani, hogy vétek lenne kihagyni!


Virtual tour 1
Virtual tour 2
Virtual tour 3

Kroměříž:


A püspöki palota közvetlenül a Főtér sarkánál található, egy zárt udvaros, emeletes palota. Az olomouci (olmützi) püspökök építtették pihenési célra, de "félfogadás"-t is tartottak itt. A kastély melletti hatalmas park is a pihenést szolgálta. Ha meg akarjuk látogatni a kastélyt, akkor ezt szokás szerint csak vezetett túrával tehetjük. Felhívom a figyelmet arra, hogy nagyon sok túra áll a rendelkezésre és a jegyeket nem csak itt a kastélyban, hanem a Virágos kert pénztáránál is megvehetjük. A pénztárnál működő monitoron át láthatjuk a közeljövőben induló túrákat, azok céljait, a várható időtartamukat és hogy hány hely van még (fontos: ha be telt a létszám, nincs az a pénz, amiért arra a túrára jegyet lehessen venni). Mi az egyik leghosszabb túrát választottuk, a reprezentációs termeket. Itt is látszott a püspökök hatalmas vagyona (bár az ízlés néhol némi hiányosságot szenvedett, szerintem). Láttuk a tróntermet (püspöki trón), itt tartották az egyházi fogadásokat, de mivel világi hatalmuk is volt, erre külön tartottak egy világi fogadó termet is. A különféle reprezentációs termek után megnéztük a színháztermet (itt jelenleg is tartanak előadásokat), majd a hatalmas könyvtár komplexumot. Gazdagok voltak, csak így egyszerűen.
A túra után (meg már előtte is) az unokám kiszúrta, hogy itt is van egy torony, neki arra is fel kell másznia. Ez 30 KC-ért meg is történt, tényleg nagyon jó volt a kilátás: a városra, a strandra (erre még majd visszatérek) és a palota kertre.
A palotakert a kastély mögött terül el, egészen a Morava folyóig húzódik. Reggeltől estig szabadon megtekinthető. Olyan nagy, hogy még mikrobuszos szolgáltatás is van. Ha jól láttam, az elmegy a Virágos kertig is. Ahogy a lednicei park, ez is a legpompásabb képét mutatta. Hatalmas fák, halastavak, kerti építmények, kis állatkert, csatornák, hidak, kávézó, rózsakert, szökőkutak, csak hogy így kutyafuttában említsek néhány dolgot. A legszebb a francia kert jellegű rész, eddig csak itt láttam azt a megoldást, hogy a virágágyás formákat nyírt bukszus sövénnyel kontúrozzák ki, majd a belső tereket különféle színű virágokkal töltik ki. Voltam itt reggel is, folyamatosan locsolták a kertet, ettől is ilyen szép. A kis állatkert mellett szabadon kószálnak a pávák, most láttam először kis pávát. 
A kastélyon kívül megtalálható a szokásos kastély pincészet, itt is vettem egy üveg kastélybort a gyűjteményembe. Ami szokatlan volt, az az, hogy a pincészet címkéjével ellátott pörkölt kávét is lehetett kapni. Még nem ittunk belőle, de ismerve az ilyen pincészetek igen magas minőségét, bízom benne, hogy a kávé is igen jó lesz.

Mindenki menjen el legalább egyszer Csehországba (lehetőleg ne Prágába)!

a püspöki palota:











 kilátás a strand felé
 kilátás a város felé

a kastélypark:













Tovább a Cseh várak, kastélyok, várromok II felé (L-Z), klikk IDE!

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz!
Vissza a főoldalra (katalógus)